Британські ракетні катери – ексклюзивний проєкт для України

Британські ракетні катери – ексклюзивний проєкт для України

Ракетні катери, які проєктуються спеціально для України, будуть оригінальними і матимуть довжину від 50 до 65 метрів, швидкість у 40 вузлів, артилерійське озброєння і протикорабельні ракети нового класу. Проєкт катерів мають представити вже у квітні.

Про це в інтерв’ю українському виданню «День» розповів аташе з питань оборони посольства Великої Британії, комодор Королівських ВМС Тім ВУДЗ.

«Це можуть бути ракети малої або великої дальності. Саме це питання якраз зараз розглядають британські компанії. Але це будуть ракети нового класу, спроєктовані спеціально для України британською промисловістю», – зауважив пан Вудз щодо головного озброєння.

Нагадаємо, що раніше українські ЗМІ повідомляли, що командувач ВМСУ контр-адмірал Олексій Неіжпапа дав попередню згоду на оснащення катерів норвезькими протикорабельними ракетами Naval Strike Missile (NSM).

Тім Вудз Тім Вудз, фото Миколи Сірука

Британській аташе також розповів, яка співпрацюватиме британська промисловість з українськими компаніями у процесі проєктування ракетних катерів.

Наш задум полягає в передачі й спільному використанні технології та навиків, що є критичним для модернізації українського суднобудування. Ми побудуємо перші чотири катери у Великій Британії, дозволяючи при цьому українським суднобудівникам спостерігати, вчитися і тренуватися. А друга частина — чотири ракетні катери — будуватимуться в Україні. І це буде чудово для українського кораблебудування і також для ВМС, бо ви отримаєте ці спроможності тут, в Україні.

Інша опція, яку ми вивчаємо, яка ще не сформалізована, це — спільне проєктування бойових кораблів британської промисловості з українським проєктним бюро у Миколаєві.

Пан Вудз висловив сподівання, що будівництво першого катера розпочнеться на початку наступного року.

Це досить швидко, починаючи від дизайну і початку виробництва. Я працюю дуже тісно з першим заступником міністра оборони Олександром Миронюком, який є дуже відданим і добрим послом України, щоб тримати цю програму в часових рамках. Він як заступник міністра з питань озброєнь надав чіткі вимоги щодо катера. Ми також тісно працюємо з адміралтейством, щоб гарантувати відповідність проєкту вимогам ВМС. Тому ми сподіваємося наступного місяця фіналізувати дизайн і проєкт та узгодити його з українською стороною.

Передбачається, що всі вісім ракетних катерів буде збудовано чи перебуватимуть у процесі будівництва до 2024 року. А побачити їх в Чорному морі з українськими моряками на борту можна буде вже у 2025 році.

Увага! Наведене у публікації зображення катеру має демонстраційний характер та немає відношення до британсько-українського проєкту. Джерело концепту: EDWARD'S BLOGFOLIO